به این نوشته چند امتیاز میدهید؟

اصلاح قانون چک


قانون اصلاح قانون چک مشتمل بر سه ماده در تاریخ ۱۴۰۰/۱/۲۹در مجلس شورای اسلامی تصویب شد و در تاریخ ۱۸/۲/۱۴۰۰ به تأیید شورای نگهبان رسید.

بنا به اصلاح قانون چک، تغییرات جدیدی اعمال شد که مهم‌ترین آنها، تعیین احکام جدید درباره چک تضمین‌شده است.

لازم به ذکر است که بر اساس اطلاعیه اتحادیه سراسری کانون‌های وکلای دادگستری، سوالات آزمون وکالت ۱۳۹۹ که در ۲۵ تیرماه سال ۱۴۰۰ برگزار می‌شود از قوانین مذکور در جدول پیوست آگهی آزمون کارآموزی وکالت، منتشر شده در شهریور سال ۱۳۹۹ با آخرین اصلاحات و الحاقات و آرای وحدت رویه در همان موضوع طرح خواهد شد.

با توجه به اینکه «قانون صدور چک با اصلاحات بعدی» نیز از جمله قوانین ذکر شده در آگهی آزمون وکالت ۹۹ است، داوطلبان این آزمون می‌بایست اصلاح قانون چک را نیز مورد مطالعه قرار دهند.


تغییرات قانون صدور چک بر اساس اصلاحات اخیر (۱۴۰۰/۱/۲۹)


– مدت اعتبار تعیین شده برای چک به مدت ۳ سال از تاریخ دریافت دسته چک (موضوع ماده (۶) اصلاح قانون چک) حذف شده است.

– بنا به اصلاح قانون چک، صدور و تحویل چک‌های تضمین شده توسط بانک‌ها به مشتری، صرفاً از طریق سامانه صدور یکپارچه الکترونیکی چک (صیاد) امکان‌پذیر می‌باشد.

– صدور و تحویل چک‌های تضمین‌شده مستلزم تکمیل برگه (فرم) درخواست توسط متقاضی در شعبه بانک در حضور متصدی بانکی، درج مشخصات هویتی و شماره‌حساب گیرنده روی چک تضمین شده و نیز ثبت علت درخواست صدور چک مذکور در سامانه «صیاد» می‌باشد.

– لازم است به هر برگه چک تضمین شده، یک شناسه یکتا اختصاص یافته و امکان استعلام اطلاعات چک تضمین شده برای گیرنده چک‌ (ذینفع) فراهم شود.

– پرداخت مبلغ چک تضمین‌شده توسط بانک صرفاً در وجه و به شماره‌حساب گیرنده (ذینفع) که مشخصات وی روی چک تضمین‌شده درج گردیده است، امکان‌پذیر می‌باشد و ظهرنویسی برای انتقال چک تضمین شده فاقد اعتبار است.

– بنا به اصلاح قانون چک، ابطال چک تضمین‌شده به درخواست متقاضی یا وکیل یا نماینده قانونی وی با ارائه اصل چک جهت واریز وجه چک به‌حساب متقاضی، بدون نیاز به ظهرنویسی گیرنده (ذینفع)، صرفاً تا یک ماه پس از صدور آن توسط بانک صادرکننده امکان‌پذیر است.

– پرداخت چک تضمین‌شده به گیرنده (ذینفع) با ارائه اصل چک تنها پس از مهلت مقرر در بند قبل، منوط به تکمیل برگه (فرم)های مربوط به مبارزه با پولشویی توسط متقاضی یا گیرنده (ذینفع) و گزارش شعبه بانک به واحد مبارزه با پولشویی بانک صادرکننده می‌باشد.

– بنا به اصلاح قانون چک، در فرض مفقودی چک تضمین‌شده، مراجعه متقاضی و گیرنده (ذینفع) به بانک صادرکننده ضرورت داشته و تکمیل و امضای برگه (فرم) اعلام مفقودی چک تضمین‌شده و تعهدنامه عدم ادعا نسبت به چک مفقود شده به منظور درخواست نسخه المثنی چک الزامی است.

– بنا به اصلاح قانون چک، مؤسسه اعتباری موظف به احراز هویت متقاضی و گیرنده (ذینفع) و استعلام صحت مشخصات اشخاص اخیرالذکر از سامانه نظام هویت سنجی الکترونیکی بانکی و متعاقباً صدور چک المثنی مطابق با اطلاعات مندرج در سامانه صیاد پس از ابطال چک مفقود شده می‌باشد.

– در صورت جعل چک تضمین‌شده یا استفاده از چک تضمین‌شده مجعول، علاوه بر مجازات‌های قانونی مقرر، محرومیت ۲ تا ۶ سال از گرفتن چک تضمین شده به حکم دادگاه پیش‌بینی شده است.