به این نوشته چند امتیاز میدهید؟

چگونه باید حکم جلب مهریه را گرفت ؟


در این مقاله قصد داریم تا درباره حکم جلب مهریه اطلاعات جامع و کاملی را به شما عزیزان ارائه دهیم. اینکه چگونه می توان حکم جلب مهریه گرفت ؟ پس تا انتهای این مطلب با ما همراه باشید تا بدانید که آیا امکان گرفتن حکم جلب مهریه وجود دارد یا خیر ؟

با وجود اینکه مهریه در تمامی عقدهای ازدواج تعیین می‌شود و یکی از مهم‌ترین حقوق مالی به شمار می‌رود ولی آگاهی کافی در رابطه با قوانین مهریه و نحوه مطالبه آن وجود ندارد.

حتی در برخی موارد، افرادی هستند که انواع مهریه و حدود قانونی که می‌توانند تعیین کنند را نمی‌شناسند. این امر علاوه بر اینکه می‌تواند موجب بروز اختلاف و طرح دعاوی در دادگاه‌ها شود، طرفین را برای شناخت حقوق و تکالیف خود با مشکل مواجه می‌کند و در نتیجه نمی‌توانند به صورت صحیح از حقوق خود دفاع کنند.

یکی از این موارد حکم جلب مهریه و شرایط آن است. در واقع این سوال همچنان وجود دارد که آیا با وجود قوانین جدید مهریه، امکان دریافت حکم جلب وجود دارد و چه شرایطی بر آن حاکم است؟


مهریه به عنوان یک حق مالی


در مطالب گذشته، تعریف مهریه و نحوه تعیین آن را بیان کرده‌ایم و گفتیم مهریه یک حق مالی‌ است که با جاری شدن صیغه عقد به زن تعلق می‌گیرد و می‌تواند هر زمان که خواست آن را مطالبه کند.

اما این در صورتی‌ است که مهریه عندالمطالبه باشد. یعنی؛

  • تا حد قانون، به میزان ۱۱۰ سکه تعیین شده باشد.
  • هر زمان که زن بخواهد، آن را مطالبه کند.

این قید در نحوه مطالبه مهریه نیز تاثیر زیادی دارد و در صورتی که مهریه عندالاستطاعه باشد، شرایط مطالبه و الزاماتی که درباره آن وجود دارد، کاملا متفاوت است.


نحوه مطالبه مهریه


درخواست مهریه از روش‌های مختلفی صورت می‌گیرد؛

اول- از طریق اظهارنامه رسمی
دوم- طرح دعوای در دادگاه

روش اول به صورت مسالمت آمیز و جنبه اعلامی دارد ولی در روش دوم، زوج موظف به حضور در دادگاه و اجرای حکم است.

تفاوت نوع مهریه از لحاظ عندالمطالبه و عندالاستطاعه بودن در اینجا مشخص می‌شود.

به این صورت که در مهریه عندالمطالبه به محض درخواست زن، زوج ملزم به پرداخت است،

مگر اینکه پس از دریافت اجراییه حکم در طول مدت یک ماه مرد، دادخواست اعسار به دادگاه بدهد و دادگاه نیز این امر را بپذیرد.

در حالی که در مهریه عندالاستطاعه، زن باید برای مطالبه مهر خود، از زوج به دادگاه اموالی را معرفی کند و دادگاه با بررسی دادخواست زن، حکم به توقیف اموال و پرداخت مهریه زن بدهد.


حکم جلب مهریه


سوالی که همیشه در دعوای مهریه مطرح می‌شود، این است که زن در چه صورتی می‌تواند حکم جلب مهریه را برای زوج بگیرد؟

اشتباهی که بسیاری از افراد در این باره دارند، این است که حکم جلب در قوانین جدید مهریه حذف شده است.

در حالی که با وجود اینکه قانون جدید مهریه، در صدد کاهش میزان مهریه عندالمطالبه از ۱۱۰ سکه به ۵۰ سکه و حبس مجازات حبس برای زوج بود، اما این قانون تصویب و اجرایی نشد.

در نتیجه بر اساس قانون سابق، میزان مهریه عندالمطالبه ۱۱۰ سکه است و در صورت مطالبه زن و امتناع مرد از پرداخت آن زوجه می‌تواند به دادگاه مراجعه کند و دادخواست مطالبه مهریه را بدهد.

در این صورت اگر زوج توانایی پرداخت و تمکن مالی برای آن را نداشت، می‌تواند در مقابل دادخواست اعسار بدهد. دادگاه با قبول اعسار زوج، اقدام به قسط‌ بندی مهریه برای زن می‌کند. برای کسب اطلاعات بیشتر می توانید به مقاله « نمونه دادخواست تقسیط مهریه » رجوع کنید.


شرایط حکم جلب مهریه


حال می خواهیم بدانیم که تحت چه شرایطی می توان حکم جلب مهریه را گرفت ؟ در صورتی‌که با وجود عند المطالبه بودن مهریه و درخواست زن برای مطالبه آن، مرد موارد زیر را انجام ندهد می توان حکم جلب مهریه را گرفت.

  • یک ماه پس از صدور اجراییه، دادخواست اعسار ندهد
  • یا پس از قبول دادخواست اعسار، مهریه اقساطی را پرداخت نکند
  • یا پس از پرداخت چند قسط از مهریه، باقی اقساط آن را نپردازد
  • زن می‌تواند حکم جلب مهریه را برای زوج از دادگاه درخواست کند.

شرایط گرفتن حکم جلب مهریه در مورد مهریه عندالاستطاعه


در مورد مهریه عندالاستطاعه؛

زن در صورتی می‌تواند حکم جلب زوج را بگیرد که از او به دادگاه مال معرفی کند. این امر به معنی اثبات تمکن زوج در پرداخت مهریه و در عین حال امتناع او از پرداخت است.

با این توصیف می‌توان گفت؛ مهریه عندالاستطاعه زمانی پرداخت می‌شود که مرد تمکن مالی داشته باشد.

در حالی که مهریه عندالمطالبه اولویت در پرداخت دارد و باید تحت شرایطی همچون قسط‌بندی هم توسط زوج پرداخت شود.


در صورتی که بخشی از مهریه یک زن به صورت عندالمطالبه و بخشی دیگر به صورت عند الاستطاعه تعیین شده باشد، چگونه می‌توان حکم جلب را دریافت کرد؟


در این حالت باید از قاعده کلی استفاده شود، به این صورت که تا میزان مهریه عندالمطالبه ( از لحاظ قانونی ۱۱۰ سکه) زن دادخواست مطالبه مهریه را می‌دهد.

اگر مرد تمکن مالی برای پرداخت داشته باشد، باید آن را بپردازد.

اگر تمکن مالی نداشته باشد، دادخواست اعسار خود را به دادگاه تقدیم می‌کند و سایر مراحل مطالبه مهریه عندالمطالبه و حتی گرفتن حکم جلب مهریه در مورد آن جاری می‌شود.

در بخشی که مهریه عندالاستطاعه است؛

زن یا باید از شوهر خود مال به دادگاه معرفی کند یا دریافت این بخش از مهریه را به طور کلی فراموش کند. چرا که امکان حکم جلب مهریه برای آن وجود ندارد.