عسر و حرج زن
مقدمه ای بر عسر و حرج زن
آنچه در این مطلب می خوانید ...
در این مقاله قصد داریم تا درباره عسر و حرج زن اطلاعات جامع و کاملی را به شما عزیزان ارائه دهیم. ابتدا به تعریف عسر و حجر پرداخته ، سپس موارد عسر و حرج زن یا زوجه را بیان می کنیم.
تعریف عسر و حرج زن
عسر در لغت به معنای تنگی، سختی و دشواری است و از حرج نیز به تنگی و فشار تعبیر شده است. در واقع هر عملی که شخص را به تنگنا و سختی بیاندازد و انجام یا تحملش برای وی سخت و دشوار باشد، میگویند دچار عسر و حرج شده است که نمونه بارز آن عسر و حرج زن ( مشقت و سختی) در زندگی مشترک است که در صورت اثبات در دادگاه ، منجر به صدور حکم طلاق میشود.
چنانچه مقاله « شرایط طلاق غیابی » را مطالعه کرده باشید ، می دانید که عسر و حرج زن یکی از مواردی است که زن به واسطه آن می تواند حکم طلاق غیابی را از دادگاه دریافت کند.
موارد عسر و حرج زن
هرگاه برای زن در زندگی مشترک وضعیتی به وجود آید که ادامه زندگی برای او همراه با سختی و مشقت باشد به نحوی که به طور عادی تحمل آن مشکل باشد، میتواند برای طلاق به دادگاه مراجعه کرده و دادگاه پس از بررسی موضوع اگر شرایط را برای زن غیر قابل تحمل تشخیص داد به درخواست او پاسخ مثبت میدهد.
- ترک زندگی توسط شوهر حداقل به مدت شش ماه متوالی یا ۹ ماه متناوب بدون عذر موجه.
- اعتیاد شوهر به مواد مخدر یا ابتلای او به مشروبات الکلی و امتناع زوج از ترک آنها یا عدم امکان الزام شوهر به ترک آن در مدتی که به تشخیص پزشک برای ترک اعتیاد لازم بوده است. (در صورتی که زوج به تعهداتش عمل نکند و یا پس از ترک دوباره به مصرف مشروبات الکلی یا موادمخدر روی آورد با درخواست زوجه طلاق انجام خواهد.)
- محکومیت قطعی شوهر به حبس پنج سال یا بیشتر.
- ضرب و جرح یا فحاشی یا هرگونه سوء رفتار مستمر زوج که عرفا با توجه به وضعیت زن قابل تحمل نباشد.
- ابتلای شوهر به بیماری های صعبالعلاج روانی یا مسری یا هر عارضه صعبالعلاج دیگر که زندگی مشترک را مختل کند مثل بیماری سارس یا ایدز.
علاوه بر موارد مذکور در هر موردی که دادگاه تشخیص دهد زن در عسر و حرج قرار گرفته با درخواست زوجه حکم طلاق صادر میکند.
سوالات مرتبط با عسر و حرج زن
۱- آیا برای صدور یا اجرای حکم طلاق به علت عسر و حرج، زن موظف به پرداخت وجه یا مال به شوهر بوده و یا بایستی کل مهریه یا قسمتی از آن را بذل کند؟
خیر، در مواردی که عسر و حرج زوجه برای دادگاه اثبات شود صدور حکم طلاق و اجبار زوج به طلاق الزاماً مشروط به پرداخت مال یا گذشت از مهریه توسط زوجه نیست. اما جهت انتخاب و تعیین نوع طلاق ( طلاق خلع ) بهتر است زوجه قسمتی از مهریه خویش را بذل کند و البته معمولاً هرچه بذل مهریه بیشتری صورت گیرد باشد، قرینهای بر عسر و حرج بیشتر زن تلقی میشود.
۲- آیا طلاقی که با درخواست زوجه به واسطه عسر و حرج صورت میگیرد قابل برگشت و رجوع از سوی شوهر است؟
این نوع طلاق، طلاق رجعی محسوب نمیشود چون اگر زوج بتواند رجوع کند دیگر از عسر و حرج زوجه رفع اثر نمیشود. در نتیجه درخواست زوجه برای طلاق و حکم مربوطه لغو و بیفایده است.
۳- آیا در ازدواج موقت هم زوجه میتواند به واسطه عسر و حرج، زندگی مشترک را پایان دهد؟
بله، در مواردی که ادامه زوجیت موقت برای زوجه ایجاد مشقت کند و این موضوع برای دادگاه ثابت شود در این صورت دادگاه میتواند حکم به اجبار زوج به بذل بقیه مدت باقیمانده از ازدواج موقت کند و اگر این اجبار ممکن نشود حکم به انحلال زوجیت و قطع مابقی مدت ازدواج صادر میشود.
۴- آیا نشوز شوهر هم میتواند دلیل طلاق زن به علت عسر و حرج باشد؟
بنا بر نظر اکثریت، عدم ایفای وظایف زناشویی از ناحیه شوهر هم ممکن است برای زوجه عسر و حرج ایجاد نماید و زن میتواند به این استناد تقاضای طلاق کند که اگر عسر و حرج وی ثابت شود حکم طلاق نیز صادر میشود.
۵- آیا کراهت زوجه از شوهر هم عسر و حرج زن محسوب میشود ؟
این موضوع اختلافی است، بعضیها معتقدند کراهت زوجه به تنهایی نمیتواند عسر و حرج زن و دلیل طلاق محسوب شود به رغم اینکه حتی زن راضی به بذل کل مهریه اش شود. اما بعضی دیگر بر این نظرند که اگر دادگاه پس از تحقیقات و رسیدگیهای خود تشخیص دهد که نفرت زوجه از شوهر به حدی است که ادامه زوجیت و زندگی مشترک را برای او غیر ممکن میسازد آنرا از مصادیق عسر و حرج شناخته و بر همین مبنا حکم به طلاق صادر میکنند.
۶- طلاق ناشی از عسر حرج، طلاق بائن است یا رجعی؟
نکته قابل توجه در طلاق حرجی نوع طلاق است. حسب احکام فقهی و مقررات قانونی طلاق دو نوع است؛ بائن و رجعی. در طلاق رجعی زوج حق رجوع به زوجه و آشتی و انصراف از جدایی را در ایام عده زوجه، دارد اما در طلاق بائن چنین حقی برای زوج وجود ندارد.
نوع طلاق ناشی از عسر و حرج از نوع بائن می باشد. اگر غیر از این بود و زوج حق رجوع به زوجه جهت ادامه زندگی مشترک را میداشت، صدور حکم طلاق به درخواست زوجه کاری عبث و بیهوده میشد. زیرا با رجوع زوج مجددا وضعیت دشوار زندگی برای زوجه اعاده و تحمیل میشد.
نکته قابل توجه دیگر اینکه طلاق در موارد کراهت زوجه از زوج که در ماده ۱۱۴۶ قانون مدنی مورد بحث قرار گرفته است هرچند از ناحیه زوجه مطرح میشود و نوع آن نیز مانند طلاق حرجی، خلع از انواع بائن است اما از موارد عسر و حرج زنتلقی نمیشود.
موارد طلاق ناشی از کراهت زوجه
تحقق دو امر برای طلاق ناشی از کراهت زوجه ضروری میباشد:
۱- اول آنکه زوجه برای راضی کردن زوج به امر طلاق باید مالی را به ایشان بذل کند، در حالی که در طلاق حرجی نیاز نیست زوجه مالی به زوج پرداخت کند و حتی میتواند حق و حقوق خود اعم از مهریه، اجرتالمثل ، نفقه معوقه و غیره را مطالبه کند و منافاتی با طلاق ندارد.
در این راهکار حقوقی طلاق، مالی که زوجه به زوج بذل میکند تا موافقت زوج را به طلاق به دست بیاورد میتواند عین مهریه و یا معادل آن و یا بیشتر و یا کمتر از آن باشد.
۲- دوم آنکه زوج موافقت کند در مقابل مالی که زوجه به وی بذل مینماید، او را طلاق دهد.
در طلاق ناشی از کراهت زوجه دادگاه نمیتواند زوج را ملزم به پذیرش مال پیشنهادی زوجه به عنوان ما بذل کند و نیز نمیتواند بدون اعلام موافقت زوج به طلاق، زوجه را مطلقه کند.
در حالی که در طلاق حرجی، نیازی به موافقت زوج به طلاق زوجه نیست، دادگاه با احراز عسر و حرج زوجه میتواند وی را طلاق و حتی اگر زوج از حضور در دفتر طلاق و امضا ذیل دفتر طلاق استنکاف کند، نماینده دادگاه تشریفات طلاق را انجام میدهد و یا دادگاه میتواند به زوجه وکالت در طلاق دهد تا با حضور در دفتر طلاق شخصا تشریفات طلاق را بدون نیاز به حضور زوج اجرا کند.
Leave A Comment