نحله چیست
نحله چیست
آنچه در این مطلب می خوانید ...
اگر تا به حال واژه « نحله » را شنیده اید اما نمی دانید نحله چیست و چگونه می توان آن را مطالبه کرد با ما تا انتهای این مطلب همراه باشید. ابتدا به تعریف نحله پرداخته ، سپس بررسی می کنیم که تحت چه شرایطی نحله به زن تعلق خواهد گرفت.
نحله چیست ؟ نحله در لغت به معنای عطیه و بخشش است. در حمایت از خانواده در جمهوری اسلامی ایران، نحله در حقیقت یکی از حقوق مالی زن در زندگی مشترک است که تحت شرایطی به وی تعلق می گیرد.
البته گفتنی است که اکثر این قانون در سال ۹۱ و با تصویب قانون حمایت خانواده نسخ شده است و استثنائا این ماده همچنان معتبر مانده است.
در تبصره ای مقرر شده است که:
«با توجه به سنوات زندگی مشترک و نوع کارهایی که زوجه در خانه شوهر انجام داده و وسع مالی زوج، دادگاه مبلغی را از باب بخشش (نحله) برای زوجه تعیین مینماید.»
نحله مانند بسیاری از قوانین دیگر، ابداع قانون گذار نیست و مبنای دینی دارد.
خداوند در قرآن کریم، آیه شماره ۴ در سوره نساء می فرماید:
وَآتُوا النِّسَاءَ صَدُقَاتِهِنَّ نِحْلَةً ۚ فَإِنْ طِبْنَ لَكُمْ عَنْ شَيْءٍ مِنْهُ نَفْسًا فَكُلُوهُ هَنِيئًا مَرِيئًا – و مهر زنان را در کمال رضایت به آنها بپردازید، پس اگر چیزی از مهر خود را از روی رضا و خشنودی به شما بخشیدند، از آن برخوردار شوید که شما را حلال و گوارا خواهد بود.
در چه شرایطی نحله به زن تعلق میگیرد؟
حال که دانستیم نحله چیست بهتر است بدانیم که در چه شرایطی نحله به زن تعلق می گیرد؟
تعلق گرفتن نحله به زوجه مانند مهریه از حقوق مسلم نیست. در واقع و مطابق با قانون، برای تعلق گرفتن نحله به زن باید شرایط خاصی رعایت شود.
این شرایط عبارت اند از:
۱- طلاق به درخواست زوجه نباشد: طلاق ممکن است به درخواست زوج یا طلاق به درخواست زوجه و یا حتی به صورت توافقی اتفاق بیفتد. در حالتی که زوجه، خواهان طلاق باشد، نحله به وی تعلق نمیگیرد. در حالتی که زوج و زوجه قصد دارند که بر اساس طلاق توافقی از یکدیگر جدا شوند، تعلق یا عدم تعلق نحله بنا بر توافق طرفین خواهد بود.
۲- طلاق باید اتفاق بیفتد: در طول زندگی مشترک و تا قبل از اقدام به دادخواست طلاق از جانب زوج، امکان مطالبه نحله وجود ندارد. علت طلاق در رابطه با تعلق نحله به زوجه، تاثیری ندارد.
۳- اجرت المثل نباید به زن تعلق بگیرد: نحله همزمان با اجرت المثل قابل دریافت نیست بدین صورت که اگر اجرت المثل به هر دلیلی به زوجه تعلق بگیرد دادگاه نمی تواند برای زن نحله تعیین کند.
در تعیین نحله بر خلاف اجرت المثل نیازی به کارشناسی نیست و مبلغ را قاضی دادگاه با توجه به سنوات زندگی مشترک و کارهای که زوجه انجام داده است و خصوصا تمکن و وسع مرد تعیین می کند.
نحوه مطالبه نحله
حال که دانستیم نحله چیست بهتر است بدانیم که نحوه مطالبه آن به چه صورت ممکن است ؟
برای مطالبه نحله بایستی پس از آنکه زوج دادخواست طلاق را به دادگاه صلاحیت دار ارائه نمود، زن یا زوجه دادخواست مطالبه نحله را به دادگاه محل زندگی مشترک اقامه نماید.
برای این کار باید ابتدا باید دادخواست مطالبه نحله توسط یکی از متخصصین علم حقوق (ترجیحا وکلای دادگستری) تنظیم گردد. سپس دادخواست را برای ثبت و ارجاع به دادگاه به دفتر خدمات الکترونیک قضایی مراجعه کرد.
هزینه ثبت این دادخواست علاوه بر مبلغی که به عنوان حق الثبت و حق التحریر اخذ می شود، بنا بر میزان خواسته شما از دادگاه، برای مبلغ بالای بیست میلیون تومان سه و نیم درصد و برای مبلغ زیر بیست میلیون تومان یک و بیست و پنج صدم درصد خواهد بود.
نتیجه گیری
بسیاری از شما که این مطلب را مطالعه کردید تا به حال نمی دانستید که نحله چیست . در حالی که زنانی که در معرض طلاق قرار گرفته اند باید با حقوق خود بیشتر آشنا شوند. زیرا با شناخت بهتر حقوق خود به ویژه حقوق مالی می توانند از حمایت بیشتری برخوردار باشند.
اگر چه نحله یکی از حقوقی است که شاید چندان با گوش آشنا نباشد اما به هر حال یکی از حقوق مالی است که زوجه می توان مطالبه نماید.
با سلام
آیا به زنی که حکم عدم تمکین و نیز نشوز علیه وی صادر شده نحله تعلق می گیرد؟
با سپاس